Rusko očakáva, že Ukrajina mu splatí dlh koncom tohto roka

06.04.2015 Celý región

Moskva 6. apríla (TASR) - Rusko nerokuje s Ukrajinou o reštrukturalizácii jej dlhu a Moskva očakáva, že jej Kyjev splatí svoj dlh v termíne, teda koncom tohto roka. Povedal to dnes štátny tajomník ruského ministerstva financií Sergej Storčak.

Podľa Storčaka je postoj Ruskej federácie v tejto otázke nemenný. "V súčasnosti o tejto záležitosti (s Ukrajinou) nerokujeme," povedal. Zároveň dodal, že ani samotná Ukrajina neposlala Moskve žiadosť o prípadné začatie rozhovorov o reštrukturalizácii dlhu. Zopakoval tak vyjadrenia ruského ministra financií Antona Siluanova, ktorý ešte koncom marca oznámil, že Rusko nebude od Ukrajiny žiadať predčasné splatenie dlhu, no neplánuje diskutovať ani o reštrukturalizácii.

Moskva sa v decembri 2013 dohodla s bývalou ukrajinskou vládou na znížení ceny plynu pre Ukrajinu zhruba o tretinu a zároveň na 2-ročnej finančnej pomoci Kyjevu potom, ako Ukrajina a Európska únia v novembri nepodpísali asociačnú dohodu.

Moskva v rámci pomoci plánovala odkúpiť ukrajinské dlhopisy celkovo za 15 miliárd USD (13,85 miliardy eur). Do konca decembra 2013 kúpili Rusi prvé eurobondy v hodnote 3 miliardy USD, neskôr však Ukrajinci vtedajšieho prezidenta Viktora Janukovyča zosadili a vzťahy medzi Ruskom a Ukrajinou sa prudko zhoršili. Zvyšných 12 miliárd USD už Rusi Ukrajincom neposkytli.

Ukrajinská vláda v sobotu (4. 4.) schválila štruktúru operácie na reštrukturalizáciu dlhu. Ako informovalo ministerstvo financií, cieľom je úspora 15,3 miliardy USD. Kyjev sa momentálne chystá na začatie rokovaní o rýchlej výmene dlhu s investormi, medzi ktorých patria napríklad Franklin Templeton, PIMCO a Blackrock. Tento dlhový swap je súčasťou záchranného balíka v celkovej hodnote 40 miliárd USD, ktorý v marci schválil Medzinárodný menový fond (MMF).

Podľa ministerstva Kyjev chce, aby dohoda bola hotová do konca mája, kým MMF v júni začne kontrolu priebehu záchranného programu. Ministerstvo financií nezverejnilo detaily, aké podmienky Kyjev v rámci rokovaní predloží investorom. Rokovania sa pôvodne mali začať už minulý týždeň, ale veritelia vyhlásili, že Ukrajina ešte neposlala majiteľom dlhopisov reštrukturalizačné návrhy.
 

Vyberte región